Skip navigation

Hoe voorkom je dat je je eigen relatie saboteert?

Laatste update: mei 5, 2017

Liefde is een reis waarbij je jezelf moet ontdekken en je tegelijkertijd ook alles te weten moet komen over je partner.

Er zijn vele externe factoren die jouw dates en liefdesleven kunnen laten mislukken.

Het vinden van de juiste partner en het laten slagen van jullie relatie heb je echter zelf in de hand.

Ondanks de gebruikelijke opvatting dat de liefde op de meest onverwachte momenten toeslaat en dat het lot meestal beslist, gebruiken vele singles tegenwoordig onbewust uitvluchten om hun emoties niet te hoeven tonen. Hierdoor belemmeren ze zichzelf bij het aangaan van een duurzame relatie.

Ben jij jouw liefdesrelaties emotioneel aan het saboteren? Dr. Lisa Firestone, Directeur Onderzoek en Onderwijs van de Glendon Association, heeft als relatiedeskundige geanalyseerd wat mensen zo bevreesd maakt voor de liefde.

De angst om je emoties aan je geliefde te tonen

Een serieuze relatie onderhouden vereist niet alleen intimiteit en het delen van interesses met je partner, maar het vergt ook het tonen en delen van je gevoelens met hem/haar en dat is iets waar niet iedereen klaar voor is.

Door je gevoelens te tonen laat je je ‘schild’ zakken en breng je jezelf in een kwetsbare positie. Vele singles die op zoek zijn naar een levenspartner, evenals vele mensen die al een relatie hebben, gebruiken het onderdrukken van hun emoties vaak als excuus om niet gekwetst te worden.

Echter, zoals Dr. Firestone suggereert, door wat mensen doen om te voorkomen dat ze gekwetst worden, duwen ze hun partners – of potentiële geliefden – juist van zich af.

Het creëren van een fictieve relatie om te voorkomen dat je gekwetst wordt door je partner

Bovendien hebben de ‘slachtoffers’ meestal de neiging om een denkbeeldige relatie op te bouwen waarin ze hun liefdesleven op een geïdealiseerde manier zien. Hierdoor belemmeren ze hun echte gevoelens, evenals die van hun partner, en uiteindelijk zorgen ze juist voor een afstand tot hun geliefde.

De dating experts veronderstellen dat dit iets te maken heeft met eerder opgedane ervaringen van deze mensen, die zelfs terug kunnen gaan naar kwesties uit hun jeugd.

De beste oplossingen om sabotage van je eigen relaties te voorkomen

Als jij, om wat voor reden dan ook, jouw gevoelens niet deelt met jouw man/vrouw en daardoor jouw relatie of afspraakjes saboteert, dan kun je dit het beste oplossen door je emoties onder controle te krijgen en open te communiceren met je partner/date over hoe jij je voelt binnen de relatie.

Door te ontdekken wat jouw verlangens en angsten zijn en deze te delen met je partner, ben je eenvoudig in staat om betrokken te zijn en een intieme, romantische en langdurige relatie te onderhouden.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.