Skip navigation

De voor- en nadelen van online daten voor teenagers

Laatste update: september 1, 2017

Er wordt vaak gezegd dat liefde geen grenzen kent. Er lijkt een algemene overtuiging te zijn bij veel mensen, dat men de perfecte ander pas vindt rondom de leeftijd van 30 jaar, maar in feite begint het spel van ontdekken en daten natuurlijk al veel eerder.

Tegenover de bovenstaande overtuiging staat dat er ook veel mensen zijn die trouwen met hun schoolliefde, terwijl anderen pas hun ware liefde vinden als ze de leeftijd van 50 jaar al gepasseerd zijn. In principe zijn er dus eigenlijk geen regels als het gaat om het juiste tijdstip een levenspartner te vinden.

Het lijkt wel zo te zijn dat daten voor teenagers een stuk moeilijker is dan voor jongeren tussen de 20 en 30 jaar. Dat ligt vooral aan het feit dat ze weinig ervaring hebben op het gebied van romantiek en voornamelijk bezig zijn met het vinden van hun plaats in de wereld.

Teenagers zoeken romantiek met behulp van dating apps.

Sociale media en dating services, die het voorzien hebben op datende jongeren, zoals Yellow en Tinder, spelen een sleutelrol in de datingwereld van adolescenten. Tinder was hierin erg populair, maar heeft recentelijk maatregelen moeten nemen om gebruik door minderjarige deelnemers te voorkomen.

Door dit soort datingplatforms is het voor teenagers veel gemakkelijker geworden jongens en meisjes van dezelfde leeftijd te ontmoeten. Zo kunnen ze eenvoudig chatten met teenagers uit de nabije omgeving en zo hun sociale vriendenkring uitbreiden. Mocht er een klik zijn met die ander, dan zou dat het begin kunnen zijn van een nieuw liefdesverhaal.

De ongemakkelijkheid van een afwijzing tijdens een echte date wordt op die manier vermeden.

Zijn dating apps voor teenagers veilig?

Wat mensen vooral verontrust is het feit of teenager online dating wel veilig is. De aangegeven leeftijdsgrens van 18 jaar en het handhaven daarvan speelt daarbij een grote rol. Echt serieuze dating sites als RSVP, Be2, Zoosk en Academische singles accepteren dan ook geen gebruikers onder die leeftijdsgrens.

Het gaat hier niet alleen om legale en morele kwesties, maar ook omdat wat oudere alleenstaanden over het algemeen een ander soort van verbintenis zoeken.

De meeste teenagers, die gebruik maken van dating sites, doen dat om te experimenteren, om ervaring op te doen op het gebied van romantiek en relaties, maar nog niet met het doel de liefde van hun leven te vinden, de persoon met wie ze de rest van hun leven willen delen.

Wat men vooral vreest, is wie precies deze dating apps, gericht op adolescenten, beheert en hoe ze precies worden gebruikt

Apps zoals Yellow staan in de schijnwerper, omdat velen van mening zijn dat iedere volwassene zich voor kan doen als een adolescent om zodoende misbruik te kunnen maken van echte teenagers. Dating sites lijken voor seksuele onverlaten een gemakkelijke manier te zijn om kinderen te misleiden.

Maar zijn teenager dating apps nu werkelijk zo’n gevaarlijke dreiging voor de veiligheid en intimiteit van adolescenten?

Het risico om een vals profiel tegen te komen is waarschijnlijk net zo groot op dating sites voor volwassenen. Het verschil schuilt hem vooral in de grotere kwetsbaarheid van teenagers. Ze zijn zich minder bewust van de mogelijke gevolgen, die een conversatie met een willekeurige online vreemdeling met zich mee kan brengen.

De beste manier om daar mee om te gaan is ervoor te zorgen, dat teenagers op de hoogte worden gebracht van die potentiële gevaren in het zichzelf online blootstellen. Ze moeten weten dat ze nooit expliciete informatie, vooral in beeld, moeten delen en meteen moeten laten weten als ze denken, dat er iets niet in de haak is.

De eerste stappen in het grote avontuur van afspraakjes, of dating zoals we dat tegenwoordig noemen, zowel in het echt als online, moet een dierbare gebeurtenis zijn. Het is veel leuker er met plezier aan terug te denken, dan een verschrikkelijke ervaring te dragen die schaamte met zich meebrengt.

Op je weg naar volwassenheid kun je je in de datingwereld maar beter vast gedragen als een volwassene, waarbij verantwoordelijkheid en gezond verstand een prioriteit zijn in je online datingavonturen als een teenager!

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.