Skip navigation

Online daten: een verslaving of tijdverdrijf?

Laatste update: januari 31, 2018

Het internet en de nieuwe hedendaagse technologieën hebben een nieuwe manier gevormd waarop singles vandaag de dag daten. Het vinden van een nieuwe partner hangt niet langer af van de afstand of van op de juiste plek op het juiste moment zijn. Of om het geven van een kans aan iemand uit je sociale kring die gemeenschappelijke interesses heeft om te kijken wat er van komt. Online datingsites en apps spelen een belangrijke rol in het hedendaagse datingspel. Maar gebruiken singles de platformen echt om te chatten, nieuwe vrienden te maken en een paar dates te hebben of is het echt een verslaving?

De populariteit van daten

Online datingsites zijn een trend. Singles van over de hele wereld vinden het heerlijk om urenlang door te brengen op deze services die erop zijn ingericht romantiek of een kortstondige romance te vinden. In een recent onderzoek van Match.com onder 5500 vrijgezelle mannen en vrouwen van verschillende leeftijden werd gevraagd naar hun date-, liefdes- en seksgewoonten. Daaruit blijkt dat online daten een gevestigde tendens is die nog in de lift zit.

Het inmiddels beroemde jaarlijkse onderzoek laat zien dat op dit moment gemiddeld 1 op de 6 singles aangeeft verslaafd te zijn aan online daten en aan het idee van het zoeken naar een potentiële partner. Er zijn daarin grote verschillen tussen Millenials en oudere generaties. Jongere mensen die daten voelen zich 125 keer meer verslaafd aan het daten dan andere groepen. Dit verschil uit zich ook tussen mannen en vrouwen. Mannen voelen zich 97% keer meer geobsedeerd door daten dan vrouwen.

Traditioneel daten versus online daten

De datescène is de laatste jaren veranderd. Vandaag de dag vinden singles het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en dates te krijgen via hun sociale netwerk en via virtuele datingplatforms. Volgens het onderzoek heeft meer dan de helft weleens via het internet een date gehad. In totaal heeft 53% van de mannen en vrouwen die op zoek is naar zijn of haar ware liefde op een bepaald moment een online datingprofiel aangemaakt. En het verhaal houdt hier nog niet op. 40% van de mensen die op dit moment vrijgezel zijn heeft weleens een eerste date (of meer) gehad met iemand die ze online hadden ontmoet.

Het traditioneel daten is een beetje naar de achtergrond verdreven, vooral wanneer het aankomt op het vinden van een belangrijke partner. Op dit moment heeft maar 1 op de 4 singles een eerste date dankzij een vriend. Dat betekent dat mensen meer open staan voor nieuwe manieren om andere singles te ontmoeten en ook dat online daten vaak een eerste keus is wanneer het aankomt op het vinden van een potentiële match.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.