Skip navigation

Gids om de kerstdagen te overleven met je partner

Laatste update: december 18, 2017

De kersttijd is een magische tijd voor jong en oud. Voor kleintjes komen er dan veel dromen uit en in sommige gevallen is dit voor ouderen ook zo. In sommige gevallen is dit ook totaal niet zo. De kersttijd is voor sommige mensen een tijd van overleven. Je schoonfamilie kan vervelend zijn of er vervelende politieke meningen op na houden. Wanneer dit het geval is, is kerst een absolute test van de liefde ten opzichte van je partner. De kerstvrede kan ruw verstoord worden, wanneer je in een conflict met je partner raakt. In deze gids bieden we je enkele tips om de kerstdagen met je partner te overleven. Wanneer je relatie je lief is, is dit handig om te lezen.

1. Goede planning is het halve werk

Plan de kerstdagen goed met je partner. De kerstdagen zijn vaak een emotionele achtbaan. Het is belangrijk om de netelige familiekwesties af te wisselen met rust, lekker eten en dromen. Onthoud dat de kersttijd meer een tijd is waar relaties ontstaan en dat kerst een tijd is waar beloftes worden gemaakt, dan dat het een tijd is waar relaties stranden. Het is vooral belangrijk om vooraf af te stemmen hoe de festiviteiten gepland worden. Onderhandel op voorhand al over het budget en bepaal welke cadeaus aanwezig zullen zijn. Zo voorkom je hier discussies over. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen je partner. Wanneer het feest bij jouw thuis plaats vindt, bereid je dan goed voor samen met je familieleden. Het is leuk om de ervaring met verschillende familieleden te delen en dit schept al een band voorafgaand aan de kerstdagen. Wanneer je ergens anders naar toe gaat om kerst te vieren, moet je jezelf de tijd gunnen om te onderhandelen over waar en wanneer je aanwezig bent. Dit voorkomt stress. Een goede voorbereiding doet de rest. Wanneer je de 24ste in jouw huis viert, vier dan de 25ste bij je schoonouders en vice versa.

2. Vermijd moeilijke gesprekken

Praat niet over politieke onderwerpen, omdat dit een ruzie kan opleveren. Je hoeft toch niet te weten op wie de echtgenote van je neef heeft gestemd. Het is het niet waard om hier een discussie over te beginnen. Focus je op het eten en geniet daarvan. Wanneer je een discussie met een familielid van je partner hebt, kan het van invloed zijn op je relatie. Probeer je niet van het geluk weg te leiden.

3. Houd van te voren rekening met een ontsnappingsplan

Met andere woorden, weet waar je over kunt gaan praten om het niet meer over het moeilijke onderwerp te hebben. Wanneer je een familieruzie ziet aankomen, snijd je dat onderwerp aan. Dit kun je ook van te voren al met je partner bespreken. Jullie kunnen dan samen tot anderen doordringen. Wanneer de ruzie ontaard is, is het handig dat je partner en jij een gebaar hebben afgesproken wat aangeeft dat het tijd is om te vertrekken. Verlaat de familie dan en geniet van elkaar. Kerst is een tijd van familie en vrienden, maar het is ook een heel goed moment om te genieten van elkaar. Je kunt hier ook alvast over nadenken. Misschien kun je je geliefde verrassen?

4. Ontspanning is heel erg belangrijk

Het is belangrijk om te ontspannen tijdens de Kerstdagen. In de drukte van het leven, heb je al genoeg stress. Op deze dagen van familie en vrienden mag dat niet het geval zijn. Je kunt je ontspanning zoeken in bijvoorbeeld een spasessie of een massage. Je kunt ook voor meer ontspanning gaan door bijvoorbeeld een dag in de bergen van het winterlandschap te genieten. Het is ook mogelijk om een dag of een weekend naar één van de Europese hoofdsteden af te reizen en te verdwalen in de straten. In veel Europese hoofdsteden zijn rond de Kerstdagen kerstmarkten die je kunt bezoeken. Veel steden zijn ook speciaal voor deze tijd versierd. De huizen hebben dan een bepaald soort charme. Het is ook een optie om helemaal niet naar een stad te gaan, maar naar een landelijk gebied. Dit is steeds meer in. Steeds meer stellen brengen een nacht aan het eind van het jaar door in een huis ver weg van de stad. Het landelijke karakter brengt een nieuw vleugje passie en magie in de relatie. Deze passie en magie wordt verstrekt doordat het de koudste tijd van het jaar is. Toch kan het zijn dat dit niet werkt, omdat je de familie en vrienden rond Kersttijd mist. Je bent dan wel op elkaar aangewezen. Doe wat voor jou goed voelt.

5. Een andere manier om te ontspannen is door samen kersttradities te maken

Kerst is tenslotte een feest van tradities. Om deze reden is het een goed moment om samen met de liefde van je leven tradities te maken. De eerdergenoemde reis naar een Europese stad of een nachtje in een landhuis kan een gewoonte worden, maar je kunt ook voor hele andere gewoontes kiezen wanneer je je daar beter bij voelt. Wanneer je lekker thuis bent, kan het leuk zijn om een lijst te maken van kerstliedjes waar jij en je partner van genieten. Deze lijst is dan ook een soort traditie. Het samenstellen van een lijst kan ervoor zorgen dat je nieuwe dingen ontdekt aan je partner. Zo kun je ontdekken dat jullie beide fan zijn van Michael Bublé of dat jullie beide dol zijn om te dansen om ‘Last Christmas’ van Wham, terwijl niemand je ziet. Ook kan het zijn dat jullie beide houden van het meeblèren van Mariah Carey’s ‘All I Want For Christmas is You’.
Wanneer je meer van films houdt, is Kerst ook een uitstekend moment om lekker te genieten van verschillende films. Je kunt voor een première gaan, maar er zijn ook stellen die thuis film kijken liever hebben. Je kunt dan genieten van de comfort van je huis en het kan veel romantischer zijn, omdat thuis samen film kijken heel intiem is. Het kijken van je favoriete kerstfilm kan zo één van de mooiste momenten van het jaar worden.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.