Skip navigation

Van single naar koppel

Laatste update: oktober 9, 2015

Een vriendin vinden betekent niet dat je op pensioen moet gaan! De passie en opwinding in een relatie behouden vraagt inspanningen, compromissen en betrokkenheid van beide kanten, elke dag opnieuw. Voor sommige is deze manier heel normaal en vraagt weinig inspanningen. Andere single mensen hebben angst van een huwelijksleven en het verlies van hun onafhankelijkheid. Afhankelijk van het type van relatie (serieus, gecommiteerd of los), verschillende inspanningen zullen nodig zijn om de uitdagingen aan te kunnen. Het ontstaan van een relatie, ook een intieme relatie, roept veel vragen op. Ons advies voor singles topic gaat in op de uitdagingen bij een relatie tussen twee mensen. Ben je erg aan het worstelen met ernstige vragen, spanningen of frustraties over het huwelijksleven na een periode van alleen leven?

Accepteer de fouten van je partner

Een huwelijksleven is geen rustige rivier. Als je een koppel bent, betekent dat dat je je leven deelt met iemand anders, ondanks jullie overeenkomsten, zal de andere persoon een eigen karakter hebben met kwaliteiten én tekortkomingen. Een bekende uitspraak is: om goed te zijn in een relatie moet men de onvolmaaktheden van de andere persoon leren liefhebben (of op zijn minst leren aanvaarden).

Je partner is geen speelgoed of accessoire dat je kan manipuleren terwijl hij of zij je behoeften bevredigt, nee, je partner is een menselijk wezen met gevoelens, verwachtingen, grillen en zo verder. Het is daarom belangrijk om een evenwicht te vinden tussen waar jullie het eens over zijn en waar jullie het niet eens over zijn, om uiteindelijk een gemeenschappelijke overeenkomst te vinden zonder dat de andere persoon gefrustreerd raakt. Dat is niet gemakkelijk.

De onuitgesproken koppel strijd

Om te beginnen, mannen en vrouwen hebben niet noodzakelijk dezelfde communicatieskills. Ze moet ook leren te spreken tegen de andere over hun twijfels en verlangens, om zo als koppel te groeien. Je gevoelens open en eerlijk delen met je partner is niet altijd zo gemakkelijk. Trots, angst om de andere persoon te verliezen of pijn te doen, wraak, frustratie en boosheid zijn allemaal emoties dat het koppel kan leiden. Dit kan echt aan het koppel knagen als ze in de onmogelijkheid zijn om met elkaar te spreken over deze gevoelens.
Singles zijn het niet gewoon om compromissen te sluiten, dat is waarom het voor hen extra moeilijk is om dit te doen. Bovendien, los van wat tussen het koppel gebeurt, kunnen andere elementen het de relatie van het koppel erg moeilijk maken: de omgeving!

Hoe manage je de omgeving van je partner

De groep rond het koppel groeit logischerwijs, aangezien er een groep vrienden en familie, soms zelfs de ex van de nieuwe partner bijkomt. Al deze mensen hebben waarschijnlijk een mening over de nieuwe relatie, en dat kan leiden tot onnodige spanningen in jullie huwelijk. Sommige basis regels moeten worden afgesproken, zodat vrienden op een behoorlijke afstand kunnen blijven en niet teveel interfereren. Voorheen deelde je je hele leven met je vrienden, nu moet je zorgen voor een stuk privacy.

Twijfels, angsten, jaloersheid, zelfs wanneer je vrienden de meest comfortabele schouder waren om op uit te huilen, vergeet niet dat iemand die zelfs heel dicht bij je staat, soms niet kan vertellen dat er iets mis is tussen jullie. Over het algemeen praten meisjes en dames veel over hun gevoelens, maar niet altijd tegen de juiste mensen, waar jongens en mannen niet praten: het is een karikatuur maar helaas waar genoeg om vele romances op te doen spaaklopen die eigenlijk niet meer nodig hadden dan een beetje communicatie en privacy.

Learn more about "Ons advies voor singles"

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.