Skip navigation

Waaraan herken je een ‘ernstige’ datingsite?

Laatste update: januari 13, 2016

Je bent de eenzaamheid moe en hebt besloten via het internet op zoek te gaan naar de liefde: een uitstekend idee, maar opgelet voor de vele valkuilen … Om te beginnen, weet dat 5 miljoen Fransen regelmatig een datingsite bezoeken: net zo veel kansen dus om je soulmate te vinden! Anderzijds betekent dit ook wel dat je niet enkel ernstige vrijgezellen ontmoet op het internet, vandaar dat je maar beter een datingsite selecteert aangepast aan jouw noden. Afhankelijk van je budget en het soort relatie dat je zoekt, kies je bij voorkeur voor een meer algemene site genre Meetic, een meer ondeugende site zoals Casual Dating of een eerder elitaire site zoals Attractive World of Elite Rencontre. Een ernstige datingsite beantwoordt in principe aan de verwachtingen van vrijgezellen die op zoek zijn naar een partner voor de lange termijn waarmee ze een serieuze liefdesrelatie willen opbouwen. Niettemin bestaan er uiteraard ook betrouwbare datingsites voor wie zoekt naar vluchtige ontmoetingen of one night stands. Aan de hand van bepaalde elementen kan je op enkele minuten tijd bepalen hoe eerlijk of ernstig een online dating platform is.

«Ernstig» rijmt met «regels»

Eenmaal ingeschreven op een site zal je ongetwijfeld een abonnement moeten nemen om andere leden te kunnen contacteren en hun boodschappen te kunnen lezen. Deze verbintenis kan heel uiteenlopend zijn. De high-end websites geven je een garantie op goede matchresultaten, maar ze zijn relatief duur. Hoewel de prijs ontegensprekelijk een bepalend element is in de kwaliteit van de dienstverlening, kan dit soms misleidend zijn. Oplichterij op het Web wordt tegenwoordig listig verpakt. De ernst van een site controleert men dan ook best aan de hand van de aanwezigheid van bepaalde elementen (vaak in de vorm van voetteksten onderaan de pagina): de inlichtingen of wettelijk verplichte «gegevens» betreffende de onderneming, haar adres, BTW-nummer, etc. Bovendien moeten de «Algemene Voorwaarden» de werking van de site en haar regels toelichten. Misschien vindt u er eveneens een gedragscode terug. Kijk eens naar het privacybeleid van de site waarin u bent geïnteresseerd, deze moet melding maken van de bescherming van de persoonsgegevens van haar leden en van hun opzegrecht, zoals toegestaan door de CNIL.

«Ernstig» rijmt met «service»

Achter de schermen van de datingsites werken moderators: zij bewaken de kwaliteit van de databank met vrijgezellen van de site. Hun eerste prioriteit gaat naar het jagen op valse profielen en oplichters, teneinde te garanderen dat u in contact wordt gebracht met authentieke profielen. Het is uiteraard niet eenvoudig om dit aspect te beoordelen, vandaar dat vergelijkende websites u inzicht kunnen bieden via hun reviews en grondige testen van datingsites.

Heel wat datingsites nodigen bovendien hun leden uit om een persoonlijkheidstest in te vullen, teneinde hen toe te staan een passend profiel te kunnen voorstellen. Hoe kwalitatief de suggesties voor partners zijn, hangt af van het algoritme van de site. U kunt dus de ernst van een site beoordelen aan de hand van de voorgestelde vragenlijst: hoe nauwkeuriger deze lijst, hoe accurater de resultaten zullen zijn bij het vergelijken van de persoonlijke eigenschappen.

«Ernstig» rijmt met «selectie»

De meest ernstige datingsites zijn deze die voor u enkel een topselectie aan vrijgezellen selecteren. Zich inschrijven op een datingsite is meestal volledig gratis. Wij raden u aan eerst het platform te verkennen voor u een abonnement neemt. Werp eens een blik op het profiel van de andere leden indien u daar toegang toe heeft. Vindt u enkel foto’s van sexy vrouwen en mannequins: twijfel er dan niet aan, het gaat om oplichterij!

Anderzijds kunt u ook wel vertrouwen stellen in de meest gereputeerde sites aangezien zij als eersten worden getest en beoordeeld door consumentenorganisaties. Mochten Meetic of eDarling geen ernstige sites zijn, dan zou hun imago in de media daar onder lijden. In de wereld van het online daten zijn dit dus spelers die de kwaliteit van hun diensten verzorgen teneinde een hoge tevredenheidsscore te halen bij hun klanten, die zij als hun woordvoerders beschouwen. Datingsites weten dat ze hun leden maar beter niet teleurstellen, met het risico dat hun publieke imago ernstig schade kan oplopen. Populariteit blijft nog steeds het gouden recept voor succes!

«Ernstig» rijmt met «advies»

Indien huwelijksbureaus destijds furore wisten te maken, waarom zouden datingsites dit succes dan niet kunnen evenaren? Om deze uitdaging aan te gaan, bieden sommige datingsites aan hun leden gepersonaliseerde coaching in verleiden. Platforms die energie investeren in het aanbieden van dit soort extra diensten, al dan niet betalend (bijvoorbeeld door middel van een blog), geven ook blijk van professionaliteit in hun benadering van het online daten. Je mag dit dus gerust beschouwen als een baken van vertrouwen. Eén van de meest boeiende blogs in deze categorie is het spraakmakende «Lab», de blog van adopteunmec.com

Nog een laatste aanwijzing, tenslotte: de klantendienst. Hoe ernstig een datingsite met betalende diensten is, kan je afmeten aan de hand van de adviseurs die ter beschikking staan van de leden. Controleer om te beginnen of dergelijke service wordt aangeboden en aarzel niet met hen contact op te nemen om hen enkele vragen te stellen. De kwaliteit van de dienstverlening is bepalend in het beoordelen van de betrouwbaarheid van een datingsite

Learn more about "serieuze relatie"

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.