Skip navigation

Schrijf een succesvolle contactadvertentie

Laatste update: oktober 9, 2015

Een contactadvertentie schrijven waarmee je succesvol bent in online daten is een uitdaging voor de meeste singles die op zoek zijn naar liefde via het internet. Hoe kun je beschrijven dat je aantrekkelijk bent? Wat moet je wel vertellen en wat houd je voor jezelf? Moet je alles prijsgeven? Al deze vragen zijn vaker gesteld door mensen die niet bekend zijn met dating sites. Maar deze vragen worden zo vaak gesteld omdat ze belangrijk zijn. Een goed profiel heeft een aanzienlijke invloed op je kans op succes. Om te beginnen zijn hier een aantal tips om een goede advertentie te maken.

Wat voor type persoon ben je?

Het lijkt misschien makkelijk, maar een goede contactadvertentie schrijven is verre van makkelijk. Er is meer sprake van jezelf “verkopen” dan van jezelf “beschrijven”. Je moet jezelf adverteren en tegelijkertijd eerlijk blijven, wat lastig kan blijken.

Je profielinformatie moet gericht zijn op de “juiste partners”, degenen die bij je passen en met wie je hoogstwaarschijnlijk een mooi en harmonieus leven zult leiden. Het is belangrijk om de juiste woorden te vinden, de juiste toon en je persoonlijkheid over te brengen en je verlangen om geluk te vinden in een liefdevolle relatie.

Om je beschrijving precies goed te krijgen, probeer deze tips eens uit: begin met het beschrijven van je uiterlijk, door je eigenschappen op een positieve manier te benadrukken (nee, je bent niet “mager”, je bent “slank”. Je bent niet “dik”, je bent “voluptueus”). Zodra je dit gedaan hebt, ga je je persoonlijkheid beschrijven. Vraag hierbij hulp aan vrienden of familie (of gebruik een van de vele persoonlijkheidstests die je online kunt vinden). Het is belangrijk om te weten wat je primaire karaktereigenschappen zijn. Praat over je positieve punten, maar laat je negatieve punten weg (of vermeld ze op een grappige manier, om te laten zien dat je zelfspot en een goed gevoel voor humor hebt).

Wat voor soort relatie zoek je?

Het is de eerste vraag die je jezelf moet stellen, want het antwoord zal je een veel duidelijker beeld geven van het type relatie waar je naar op zoek bent: serieus, ondeugend of gewoon een vriendschappelijke?

Vraag jezelf ook af of je bereid bent te verhuizen om de liefde te vinden of om een relatie aan te gaan met iemand die kinderen heeft. Wat zijn je favoriete bezigheden, passies of gemeenschappelijke interesses, etc.? Pak een blaadje papier en teken hier drie kolommen op. In de eerste kolom schrijf je op wat je essentieel vindt in een relatie en welke dingen je absoluut niet kunt missen in een relatie (bijv. vertrouwen, eerlijkheid, locatie, etc.). In de tweede kolom schrijf je optionele criteria, zoals gemeenschappelijke interesses en karaktereigenschappen die wel leuk zijn, maar niet essentieel (bijv. houdt van fietsen, houdt van familiediners, reizen, etc.). In de derde en laatste kolom schrijf je op welke elementen in een relatie je belemmerend vindt en welke dingen je absoluut niet accepteert (bijv. roken, een partner die huisdieren heeft, etc.).

Deze aanpak zorgt er voor dat je voor jezelf een helder beeld krijgt van wat je echt verwacht van een dating site. Op deze manier wordt het schrijven van je profielinformatie veel makkelijker en is de kans op succes een stuk groter.

Wat maakt jou uniek?

Je weet dat je uniek bent (dat zijn we allemaal), maar kun je ook beschrijven wat je anders maakt dan anderen? Je houdt van films, reizen en dieren, maar deze interesses komen best vaak voor en laten niet heel duidelijk zien wat voor persoon je bent. Om je beschrijving te kunnen personaliseren, moet je proberen specifieker te zijn met de details. Van welk genre films houdt je? Hoe vaak ga je naar de bioscoop? Wie is je favoriete acteur of regisseur?

Deze methode kan toegepast worden op al je interesses en bezigheden: schilderen, koken, sporten, etc. Er zijn geen specifieke regels voor de manier waarop je je profielinformatie schrijft en het vereist geen bepaalde stijl. Aan de andere kant is het belangrijk om de juiste spelling en grammatica te gebruiken zonder fouten te maken.

Een beschrijving van je dagelijkse leven is echter niet altijd genoeg. Het is belangrijk om compleet over te komen. Probeer dingen toe te voegen die belangrijk zijn voor jou of dingen waarvan je hoopt ze ooit te doen, zoals “3 essentiële dingen voor mij zijn natuur, tijd doorbrengen met mijn kinderen en yoga”. Als je geen ideeën meer hebt, vraag dan aan geliefden, specifiek je vrienden die een objectief commentaar kunnen geven, om je te helpen. Vertrouw op hun beoordeling – zij kennen je belangrijkste eigenschappen, in het bijzonder de eigenschappen die je charmant en sympathiek maken. Wees niet te hard voor jezelf en heb vertrouwen in de mening van je vrienden – ze zijn niet voor niets je vrienden!

Learn more about "Zorg dat je online dates een succes worden"

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.