Skip navigation

Hoe maak je een eerste date succesvol?

Laatste update: oktober 12, 2015

Het is je gelukt, je hebt de beroemde eerste date! Na veel contact over en weer (via chat, sms’en, e-mails, telefoongesprekken) en diverse pogingen van jouw kant om het ijs te breken, heeft hij of zij jouw uitnodiging voor DE eerste date geaccepteerd. Voel je de druk? Maak je geen zorgen, het is volkomen normaal. Echter, om er een “echte” relatie van te maken in plaats van alleen maar een online romance, moet je niet improviseren om van de eerste date een succes te maken. Er is een beetje werk en voorbereiding nodig. Als je al een “Ja” hebt gekregen, is dat een teken dat je een goede eerste indruk hebt gemaakt. Je doel is nu om die te bevestigen en zijn of haar interesse te wekken, zodat wanneer de date achter de rug is de ander zal zeggen: “Wow, deze speciale persoon was anders dan de anderen!”.

Bevestig de eerste indruk

Jouw doel is nu om de eerste indruk die de ander van je had te bevestigen. Als de ander instemde met een date, heb je waarschijnlijk al veel met elkaar gemeen, zodat je veel gespreksstof hebt waarmee de ander je beter kan leren kennen. Maar de eerste date is nog niet de hoofdprijs. Het echte plezier en werk begint nu pas. Probeer niet om op de eerste date de buit binnen te halen, daar kun je spijt van krijgen. Met een beetje geduld bereik je op de lange termijn veel meer. Neem de tijd!

De eerste date geeft jullie de mogelijkheid om elkaar echt te leren kennen. Om ongemakkelijke momenten te vermijden, kun je het beste praten over gedeelde interesses (die jullie allicht tijdens de online chats al hebben besproken) en een blijvende band creëren. Met de dingen die jullie gemeen hebben, kun je onderstrepen dat jullie bij elkaar passen. Je hebt al zoveel om over te praten, dus nu is het tijd om dieper te graven en elkaar echt te leren kennen.

Luister naar wat de ander te zeggen heeft

Wanneer je met iemand praat, ben je snel geneigd om ten koste van alles de stilte te vullen door elke ongemakkelijke pauze te voorkomen, zelfs door het grootste deel van het gesprek zelf op je te nemen. Maar wees niet gespannen. Het is niet nodig om elk aspect van het gesprek te beheersen, wat snel vervelend voor de andere persoon kan worden als jij de enige bent die praat. Stel in plaats daarvan open vragen en luister naar de reacties. Toon je belangstelling in de andere persoon door daadwerkelijk aandacht te besteden en betrokken te zijn, in plaats van alleen maar te doen alsof. Omgekeerd moet je voorkomen dat je iets alleen maar zegt om indruk op de ander te maken, wat als wanhopig kan overkomen. Je bent hier niet om je cv voor te lezen of om op te scheppen over je succes en lijst prestaties.

Vermijd onderwerpen zoals politiek, religie en de huidige stand van zaken. Blijf neutraal en open van geest en vermijd gevoelige kwesties. Er is een tijd en een plaats voor dit soort discussies en je date voelt zich er zo snel na een eerste ontmoeting misschien niet prettig bij.

Doe een beetje gek

Goede humor is aanstekelijk! Om je kansen te vergroten, zijn je vermogen om te flirten en de ander te laten lachen goede manieren om te waarborgen dat je eerste date succesvol zal zijn en dat er nog veel zullen volgen.

Het is geen kwestie van leven of dood, dus probeer te ontspannen en te genieten van het moment. Eén of twee grapjes om een ontspannen sfeer te scheppen zal je date op zijn of haar gemak stellen en laten lachen, wat de toon zet voor de rest van de avond. Humor is een echt verleid-wapen, maar zoals altijd: probeer het niet te overdrijven, vooral als je een geboren komiek bent. Overdrijven kan het tegenovergestelde effect hebben en de stemming onmiddellijk bederven.

Wees gemanierd en beleefd

Zelfs als je niet een heer in hart en nieren bent, zijn er nog een aantal etiquette-regels die je moet volgen om de andere persoon te laten zien dat je een respectabele en beleefde date bent.
De meeste mannen dringen erop aan om de rekening voor beiden te betalen, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Vrouwen maken vaak bezwaar en bieden aan om zelf te betalen, maar het geeft de man een goed gevoel en de vrouw de mogelijkheid om de volgende keer de gunst terug te doen. Dring echter niet aan als je ziet dat je date zich er ongemakkelijk door gaat voelen. Sommige vrouwen waarderen het gebaar niet en tonen liever hun onafhankelijkheid door hun eigen aandeel te betalen.

Kleine dingen, zoals de deur openhouden, de stoel naar voren trekken en helpen met de jas aantrekken zijn ook vriendelijke en ridderlijke gebaren om tijdens een date te maken, maar nogmaals, doe deze dingen niet te veel als je date zich er ongemakkelijk door voelt. Schat de situatie in en peil de reactie.

Na de date

Sommigen doen het zonder na te denken, terwijl anderen het vergeten, maar het is attent om ongeveer een uur na de date een snelle follow-uptekst te verzenden. Zelfs als jullie het duidelijk allebei naar de zin hebben gehad, is een korte boodschap sturen die dat zegt een leuke manier om de ander te laten weten dat je zelf plezier hebt gehad. Het is ook een geweldige manier om een tweede date voor te stellen. Bijvoorbeeld: “Ik vond het erg leuk, ik hoop dat we het nog eens opnieuw doen!”. Hiermee laat je weten dat het je ernst is om de relatie voort te zetten.

Als het eenmaal is verzonden, heb je er geen grip meer op en is het aan de ander om terug te sms’en. Als je niet binnen een week na je eerste date een antwoord ontvangt, is het oké om verder te gaan. Als de ander een nieuwe date wil, zal hij of zij je terug sms’en.

Learn more about "Zorg dat je online dates een succes worden"

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.