Skip navigation

Versieren met je ogen

Laatste update: oktober 9, 2015

Oogcontact zoeken en vasthouden, emoties overbrengen door een simpele blik of het verzenden van berichten via je ogen: het zijn allemaal vormen van kunst. We hebben het over de kunst van het kennen van de manier om oogcontact te hanteren. De ogen van een vreemde ontmoeten, doen we haast elke dag. Als we het echter over oogcontact hebben, bedoelen we iemands blik vangen en deze vast weten te houden. In dit artikel delen we enkele belangrijke versiertips door middel van oogcontact.

Wat is oogcontact?

Ze kijkt naar je, maar je negeer haar. Als je haar vervolgens een blik toewerpt, draait ze haar hoofd van je weg. Je kijkt nogmaals voorzichtig haar kant op. Jullie ogen ontmoeten elkaar en je lacht voorzichtig. Opnieuw draait ze haar hoofd weg, maar je blijft hopen. Dan maakt ze opnieuw oogcontact: het spel van versieren is begonnen en het kan nog uren duren.

Door middel van blik kun je interessetonen in iemand. Je zendt door naar iemand te kijken een signaal af. Om daadwerkelijk contact te hebben met je ogen, is het wel van essentieel belang dat de ander je blik beantwoordt. Wanneer jouw blik genegeerd wordt, is dat een teken dat er geen interesse is.

Het belang van non-verbaal contact bij versieren

Met een blik kun je iemand verleiden of versieren. Het is echter meer dan dat. Je kijkt immers naar iemand, om een reactie te krijgen. Je zoekt als het ware naar een antwoord op jouw blik. Wanneer iemand je blik bijvoorbeeld volkomen negeert, betekent dit dat deze persoon het niet belangrijk vindt om je te leren kennen.

Aan de blik van een persoon kun je ook zien of de persoon integer is of niet. Wanneer iemand je tijdens een gesprek bijvoorbeeld recht in de ogen aankijkt, is de kans groot dat datgene wat de persoon zegt eerlijk en betrouwbaar is. Uitzonderingen daarin zijn mensen de een intensieve training hebben ondergaan op dat gebied. Denk daarbij bijvoorbeeld aan verkopers. Wanneer personen je niet aan durven te kijken bij het praten, zullen ze geen betrouwbare indruk wekken.

Wanneer je beschikt over een duidelijke en sterke blik, is dat ook en teken van vertrouwen. Sommige mensen gebruiken hun blik zelfs als een wapen, waarbij er een confrontatie kan plaats vinden. Degene die als eerste wegkijkt, is in dat geval de zwakkere van de twee.

Een manier om in contact te komen

Om oogcontact te gebruiken om met iemand in contact te komen, moet je beschikken over een sterke en stabiele blik. Een vluchtige snelle blik zal bijvoorbeeld weinig uitwerking hebben. Het doel van een blik is om de ander op de hoogte te brengen van jouw aanwezigheid en interesse zonder ze af te schrikken. Dat is dan ook de reden waarom de intensiteit van je blik zo belangrijk is. Is deze te intens, dan zal het de ander al snel afschrikken.

Alleen met oogcontact zul je iemand niet kunnen versieren. Het kan echter wel het eerste ijs breken en ervoor zorgen dat je contact met iemand krijgt, zodat je daarna kunt gaan praten. Het is echt een soort van spel dat gespeeld wordt in verschillende stadia van het proces van versieren. Denk bijvoorbeeld aan je eerste date, of wanneer je voor het eerst iemand wil zoenen.

Learn more about "Verleidingstips"

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.