Verliefd worden: hoe weet ik of het echt is?
Laatste update: oktober 9, 2015
Wellicht zouden we de term verliefd worden anders moeten interpreteren. Uitspraken zoals hals over kop, op een roze wolk zitten en liefde op het eerste gezicht roepen beelden op van toevalligheid, onnadenkendheid en onevenwichtigheid. Inderdaad mensen kunnen niet overleven zonder een vorm van echte liefde. Maar er zijn variaties; de liefde voor een kind, een vriend, een ouder, en dan is er nog verliefd worden, de romantische vorm die je ernstig uit je evenwicht kan brengen. Als je een besluit neemt om van iemand te gaan houden is dat uiteindelijk een persoonlijke keuze, verliefd worden is dat niet.
Verliefdheid overkomt je en is tijdrovend. Je adem stokt in je keel en je bevriest, je eigen wil of discipline kan je niet uit die wurggreep vandaan krijgen. Het is een grote bron van vreugde maar kan ook verdriet en pijn geven. De verheven toestand van euforische uitbundigheid is verwant aan tijdelijke gekheid. Er is bijna een magisch gevoel van verwondering. Sensaties en emoties worden sterker ervaren. Desondanks, kan deze plotselinge verandering gedachten dwarsbomen en onze visie doen vertroebelen. Het is bijna onmogelijk om de kenmerken van de taal der liefde vast te stellen, toch snakken we ernaar, zoeken we het en we zijn er zelfs bereid voor te sterven.
De chemie van verliefdheid
Er is een eeuwenoud spreekwoord dat luidt: “liefde maakt blind”. Wetenschappelijk gezien, zijn deskundigen er nog niet achter wat de formule voor het tegengif is. Psychologen en filosofen hebben vergelijkbaar geprobeerd het onzinnige zinnig te maken. Waarom iemand hopeloos verliefd wordt op een ander kan rationeel gezien niet worden verklaard. Het is een terugkerend thema dat een aantal grote werken heeft voorgebracht, het is het onderwerp van vele artistieke en sculpturale geniën en het staat centraal in vele muzikale meesterwerken.
Gezien vanuit het oogpunt van artsen, kunnen slechts de effecten op het lichaam geobserveerd worden; versnelde hartslagen, rood worden en knikkende knieën wanneer Cupido toeslaat. Biologisch gezien is verliefdheid een gevolg van een simpele hormonale reactie. In psychologische boeken, associeerde Freud het gevoel van bemind worden met het verlangen om terug te keren naar de kindertijd en de veiligheid van de baarmoeder.
Een bron van geluk
Wanneer je verliefd bent, voel je je heel erg goed. Je leeft in je eigen wereld. Je bent energiek, enthousiast en de wereld ligt aan je voeten. Alhoewel, deze wereld is iets wat je in je hoofd hebt gecreëerd en bestaat niet echt. Dus, als de bubbel uiteenspat (meestal als een van de twee besluit er mee te stoppen), zijn de gevolgen desastreus. En inderdaad, veel stellen worden voor de gek gehouden door de denken dat van iemand houden belangrijker is, dan iemand leuk vinden. Het omgekeerde is waar. Liefde kan vervelende emoties oproepen. Wrevel, jaloersheid en bezitsdrang kunnen de kop opsteken en schade aanrichten in de relatie.
Wanneer we verliefd zijn, zijn we kwetsbaar en zoeken ernaar om onze emoties gunstig te stemmen. Wederzijdse liefde is een parel die behouden moet worden. Een sterk en geliefd koppel kan de beproevingen van het leven doorstaan door elkaar bij te staan. Voor de ongelukkigen waarvan hun liefde onbeantwoord blijft, kan het leven hard en eenzaam zijn. Het is ook waar om te zeggen dat veel mensen er bewust voor kiezen om single te blijven, ze verschuilen zich liever achter zelfgebouwde barrières, dan dat ze het risico nemen om bedrogen of afgewezen te worden.
Eerste tekenen van liefde
Omdat liefde geen echte regels of voorschriften kent, is het moeilijk om een lijst van subjectieve symptomen samen te stellen. Desalniettemin, er zijn sommige veel voorkomende ervaringen die mensen laten weten bijvoorbeeld vlinders in je buik. Anderen spreken van een levendige, profetische droom net voordat ze hun geliefde ontmoeten. Velen bestempelen het als hun lot of juist een gevoel van thuis komen wanneer ze voor het eerst in de ogen van hun zielsverwant kijken. Hier volgt een viertal eigenschappen dat aangeeft dat je bent besmet met het virus dat verliefdheid heet.
Het lichaam is alwetend
Het lichaam liegt niet. Als je voor iemand staat die je benen doet knikken of je hart gaat razendsnel tekeer, betekent het waarschijnlijk dat er een lichamelijk verlangen is ontstaan. Maar er is een verschil tussen hormonale lust en echte liefde. Verhoogde adrenaline kenmerkt verlangen en passie terwijl de aanmaak van dopamine de verwijding van de bloedvaten veroorzaakt. Dit zijn de zogenaamde “liefdeshormonen”
Wanneer je je hart gaat volgen
Als we verliefd worden, zijn we ontvankelijk en open. We zijn graag bereid om te geven zonder daar iets voor terug te krijgen. Onvoorwaardelijke liefde betekent om jezelf over te geven en iemands anders behoeftes voorop te stellen. Misschien dat we dit daarom “liefde maakt blind” noemen.
Plannen maken
Wanneer we verliefd worden, maken we vaak plannen voor de toekomst. We zien onze trouwdag voor ogen, denken aan samenwonen en we zien zelfs de gezichten van onze kinderen voor ons. We gaan ver om onze fijne toekomst dromen te beschermen, blokken alles wat ons geluk kan verstoren. Lange termijn plannen voor de toekomst samen versterkt de band omdat we er ons veilig bij voelen.
Verlatingsangst
Verliefdheid kan afhankelijkheid creëren. Er is een groot verschil tussen iemand nodig hebben en van iemand afhankelijk zijn. Afhankelijkheid is nooit gezond en kan stellen uit elkaar drijven. Relaties zijn niet altijd bevredigend, toch blijven we door tobben. Het gevoel van verbondenheid en roeping, terwijl misschien het gebrek aan geestdrift ontbreekt, is de beste liefde die er is.