Skip navigation

Een eerste date: De Do’s en de Don’ts

Laatste update: december 21, 2018 door Tess

De kunst van het verleiden is ongelofelijk ingewikkeld, zeker wanneer je dit uitprobeert op een eerste date. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we de volgende stappen door middel van do’s en dont’s op een rijtje gezet. Hiermee maak je een goede eerste indruk op jouw date en een garantie voor een tweede afspraakje. Houd er rekening mee; de volgende stappen helpen om een meester te worden in eerste dates.

De Do’s

#Kies de perfecte outfit

Een goede eerste indruk kun je maar één keer maken. Ondanks dat het natuurlijk niet alleen om het uiterlijk draait, is het wel jouw visitekaartje. Zorg voor een leuke outfit dat al jouw beste kanten laat zien. Ga niet voor een outfit dat te sexy is om niet het verkeerde beeld te schetsen. Een goed verzorgde uitstraling is de eerste stap richting een succesvolle eerste ontmoeting.

#Wees op tijd

Wanneer je te laat komt op jouw eerste afspraakje, zegt dat al behoorlijk veel over jou. Laat jouw minpunten niet direct zien en zorg dat je op tijd bent voor jouw date. Dit laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en dat je beschikbaar bent. Het is geen goede eerste indruk wanneer jouw date op jouw moet wachten. Zorg dat je een goed beeld hebt van hoeveel tijd je nodig hebt om je klaar te maken voor de date en hoelang je erover doet om te komen. Zo ben je altijd op tijd.

#Een positieve uitstraling

Over het algemeen zoeken mensen een maatje met wie ze kunnen lachen en die een positieve blik op het leven hebben. Humor is de beste manier om het ijs te breken op een eerste date en te praten over jullie (gezamenlijke) passies en interesses. Laat ongepaste grapjes achterwegen tijdens dit eerste afspraakje, zo kun je ongemakkelijke situaties voorkomen.

#Laat zien dat je geïnteresseerd bent

Niets is zo aantrekkelijk als iemand die echt geïnteresseerd is. Geef jouw volledige aandacht tijdens de date en laat duidelijk jouw interesse blijken in alles wat jouw date te melden heeft. Vermijd dat je op jouw telefoon gaat kijken of afgeleid raakt door andere zaken. Dit komt erg onbeleefd en ongeïnteresseerd over. Durf oogcontact te zoeken voor intieme momenten.

#Wees jezelf

Het allerbelangrijkste is om gewoon jezelf te zijn. Doe je niet voor als iemand anders, maar wees lekker jezelf. Je wilt jouw date niet inpalmen met iemand die je niet bent. Stel het daten gaat goed, dan komt jouw date er uiteindelijk toch achter hoe je echt bent. Doe je daarom niet beter voor dan je bent, maar wees altijd jezelf. Op deze manier heb je het meeste kans op een succesvolle en langdurige relatie. Als jouw dat niet genoeg is voor jouw date, dan is het waarschijnlijk toch niet jouw soulmate.

De Dont’s

#Te hard van stapel lopen

Blijf met beide benen op de grond en loop niet direct te hard van stapel. Je kunt jouw date namelijk behoorlijk afschrikken wanneer je meteen begint over een serieuze relatie. Je wilt niet hopeloos overkomen en jouw date afschrikken. Geef het lot wat tijd en leer elkaar eerst wat beter kennen voordat je al jouw verwachtingen op tafel gooit.

#Te persoonlijk of te veel op jezelf gericht

De eerste date is het eerste ‘face-to-face’ contact tussen jullie beide. Dit is een perfecte gelegenheid voor vriendelijke gesprekken om elkaar beter te leren kennen. Er is geen reden om te persoonlijke informatie direct met jouw eerste date te delen. Ook kun je gevoelige onderwerpen zoals religie en politiek beter bewaren voor een later stadium en tijdens deze eerste date liever wat oppervlakkige onderwerpen aankaarten.

Praat ook niet teveel over jezelf. Tijdens deze date wil je elkaar beter leren kennen. Stel daarom ook genoeg vragen terug wanneer je merkt dat je zelf te veel aan het woord bent.
Diepgaande gesprekken kun je beter voor in de toekomst bewaren.

#Vermijd praten over je ex

Praat niet over je ex of over eerdere relaties. Jouw date hoeft niet te weten hoe de relatie is afgelopen en wiens schuld het was. Deze date is speciaal voor jullie, niet voor jouw vorige relatie. Wanneer je veel praat over je ex kan jouw date het gevoel krijgen dat je nog niet helemaal klaar bent om opnieuw te daten. Een echte afknapper op een eerste date is een gesprek over de ex.
Focus je daarom altijd op elkaar tijdens de eerste date en laat exen en andere relaties achter in het verleden.

#Een drankje te veel of suggestief over seks

Natuurlijk kun je een aantal drankjes doen op jouw eerste date. Het is misschien haast noodzakelijk om wat losser te worden en de zenuwen te breken, maar dronken zijn op de eerste date is een echte afknapper. Jouw date hoeft je niet dronken te zien op dit eerste afspraakje. Het is niet zo charmant wanneer je al struikelend door de bar genânte verhalen gaat vertellen.
Hetzelfde geldt voor seks. Wees niet te suggestief over jouw bedoelingen. Wil jij daten voor een ‘gezellige avond met een leuk einde’ maar niets meer? Dan kun je dat best laten weten op een eerste afspraakje. Maar ben je liever op zoek naar een serieuze relatie of het vinden van jouw soulmate? Dan kun je deze mysterie en romantiek beter uitstellen voor een volgende afspraak.

#Direct toevoegen op FB of bellen

Is de eerste date geslaagd en ben je al helemaal hotel-de-botel van jouw nieuwe vlam? Verpest de kans op een langdurig succes dan niet door te hard van stapel te lopen. Natuurlijk wil je jouw date direct toevoegen op Facebook en andere social media accounts of direct bellen voor een vervolg date. Toch zeggen dating experts dat je het beste twee tot vier dagen kunt wachten na de eerste ontmoeting om een vervolg date te plannen. Je wilt jouw date wat tijd geven om je te missen waardoor het eerstvolgende contact nog magischer is.

Deze website gebruikt cookies om u een betere browsing ervaring te geven.  Leer hier meer over hoe wij cookies gebruiken en hoe u uw instellingen aan kunt passen.